Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»
Παρά τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, που συνδράμει στη βελτίωση είσπραξης φόρων και μείωσης των δαπανών, έχει ήδη απηυδήσει.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στην βελγική εφημερίδα Den Morgen, χαρακτηρίζει την κατάσταση «απελπιστική» και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και ζει με τις δόσεις του δανείου της τρόικας.

«Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές αξιώνουν από την Αθήνα να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας και να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την οικονομία της, αλλά το έργο αποδεικνύεται σισύφειο» αναφέρει η εφημερίδα.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει και την «ειλικρίνεια» των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με την κατάσταση.
«Αν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, οι οποίοι, όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς υπονομεύουν τις εντολές που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους», αναφέρει ένας εκ των αξιωματούχων που απαρτίζουν την Ομάδα Δράσης.
Διαλυμένος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός
Στο ρεπορτάζ, περιγράφεται με μελανά χρώματα και η κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της  Ελλάδας.
«Πάρτε για παράδειγμα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που αποτελούν την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της ομάδας Δράσης. Αυτό που αμέσως εντυπωσίασε την Ομάδα είναι η μεγάλη διακριτική ευχέρεια, που διαθέτουν οι εν λόγω εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους» αναφέρει ο αξιωματούχος και προσθέτει.
«Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας. Δεν υπάρχει, ή βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, το σύστημα της αυτοματοποίησης της επιβολής φόρων και ως εκ τούτου απουσιάζουν οι συστηματικοί έλεγχοι».
Παραδόξως, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις η Αθήνα θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά της. Τονίζει μάλιστα, ότι αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσα σε ένα χρόνο θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα χρήματα που εισέρχονται τα ταμεία.
ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .